Dy lloje asketizmi

Picture of David McIlroy

Dejvid Mekilroi.

shpërnda postën

regjistrohu tek teologjia e ligjit

Do të merrni një e-mail mujor me burime të reja, përditësime, informacione të ngjarjeve dhe përmbajtje të tjera të kuruara për të ju ndihmuar të jetoni një jetë ku besimi ju profesoni dhe ligji që praktikoni janë të lidhur në mënyrë integrale. Shënim: ne i urrejmë spamet dhe e marrim privatësinë tuaj jashtëzakonisht seriozisht. Të lutem shiko. Politika E Privatësisë për të kuptuar se si i përdorim dhe i mbrojmë të dhënat e tua).

Shënim: Ky artikull doli fillimisht në numrin 04 të revistës The Big Picture të Qendrës Kirby Laing në korrik 2022.***

 

Legjenda e Artë është një përmbledhje e jetëve të shenjtorëve që u lexua shumë gjerësisht në mesjetën e vonë. Ajo i portretizon shumë shenjtorë si të kërkonin kurorën e martirizimit dhe të prireshin për t'u përmbajtur nga seksi, nga ushqimi dhe nga çdo lloj tjetër kënaqësie botërore. Të veshur me këmisha flokësh dhe duke u shtir në sy, disa madje lavdërohen që kërkojnë parehati dhe dhembje. Duke lexuar me sytë e sotëm, praktika të tilla duken masokiste, dëshmi e problemeve të shëndetit mendor, në vend se provë e hyjnisë. Diçka duket se nuk shkon.

Perëndia bëri një botë të mirë, plot me gjëra të mira që njerëzit t'i gëzonin. Refuzimi për t'i gëzuar këto dhurata, duke preferuar errësirën ndaj dritës, ftohtësinë e ngrohtësinë, dhembjen ndaj kënaqësisë, mund të çojë në një refuzim të dhuratave të Perëndisë ose në mohimin e mirësisë së botës. Ndryshe nga mendimi i Platonit, Bibla pohon mirësinë e materialitetit. Jezui shenjtëroi trupat tanë duke u mishëruar.

Nga ana tjetër, mësimi i krishterë është plot paralajmërime se, nëse u plotësojmë oreksin tonë trupor, ata mund të dalin jashtë kontrollit, me epsh, lakmi dhe grykësi që përbëjnë tre nga shtatë mëkatet vdekjeprurëse. Disiplinat e dëlirësisë, thjeshtësisë dhe agjërimit i kundërveprojnë këto tundime duke i mbajtur nën kontroll orekset tona. Pornografia dhe kurvëria në fund na e mpinë seksualitetin. Lakmia i zë në kurth ata që ndjekin paratë në një konkurrim të pafund për të kapur apo për të kapërcyer fqinjët tanë në shfaqjet tona të pasurisë. Grykësia dëmton trupin që ushqimi duhet të ushqejë.

Ishte një temë e përsëritur e mësimit të Agustinit se të krishterët duhet të mësojnë t'i duan gjërat sipas rendit të duhur (Mbi doktrinën e krishterë, I.27-28; Qyteti i Zotit, XXII.22). Në Predikimin e tij 335C, ai tha:

"Nuk po them se nuk duhet të kesh asnjë të dashur, Thjesht dua që dashuria jote të urdhërohet siç duhet. Vëri gjërat qiellore para gjërave tokësore e të pavdekshme para gjërave të vdekshme e të përhershme para njerëzve kalimtare. Dhe vëre Zotin para çdo gjëje dhe jo vetëm duke e lavdëruar, por edhe duke e dashur. Është mjaft e lehtë t'i japësh preferencë kur bëhet fjalë për lëvdim. Por më pas vjen tundimi. Pastaj, po ju pyes, a tregoni përparësi të ndryshme në dashurinë tuaj nga preferencat që treguat në lëvdimin tuaj?» (Përkthimi nga Atkinsi, E. M., dhe Dodaro, R. J. eds., Augustin: Political Writings (CUP, 2001))

Është në këtë dritë që duhet të kuptojmë thënien e vështirë të Jezusit te Luka 14:26: "Nëse dikush vjen tek unë dhe nuk urren babanë dhe nënën, gruan dhe fëmijët, vëllezërit dhe motrat – po, edhe vetë jetën e tyre – një person i tillë nuk mund të jetë dishepulli im." Nuk është e gabuar të kënaqemi me familjen dhe miqtë tanë, të gëzojmë në dhuratat e mira të krijimit që na japin kënaqësi trupore, të falënderojmë Perëndinë për kënaqësitë materiale, për aq kohë sa këto gjëra të na e rritin mirënjohjen dhe adhurimin ndaj Perëndisë dhe të mos bëhen objekte zëvendësuese të adhurimit në të drejtën e tyre.

Në vend që të vdesim mishin si një fund në vetvete, të krishterët duhet të mësojnë një ritëm abstinence dhe festimi, i cili na bën të ndjeshëm ndaj pasurisë së dhuratave që Perëndia na ka dhuruar. Dëlirësia të çon në intimitet; thjeshtësi për të rizbuluar atë që na nevojitet vërtet dhe për të agjëruar në gëzimet e banketeve. Këto disiplina na përulin dhe na hapin kështu shoqërinë e vërtetë me të tjerët. Festa e Disiplinës e Riçard Foster mbetet një udhëzues klasik se si t'i ndërtojmë këto disiplina në jetën tonë.

Prandaj, le të gëzojmë edhe një herë në disiplinat e krishtere, jo sepse po përpiqemi të shënojmë pikë frymore duke hedhur poshtë kënaqësitë që na ka dhënë Perëndia, por me qëllim që nëpërmjet dëlirësisë, thjeshtësisë dhe agjërimit të hapim miqësi të ngushtë me Perëndinë dhe shoqërinë me të tjerët.

Aleksandër Taleev, verë

shpërnda postën

regjistrohu tek teologjia e ligjit

Do të merrni një e-mail mujor me burime të reja, përditësime, informacione të ngjarjeve dhe përmbajtje të tjera të kuruara për të ju ndihmuar të jetoni një jetë ku besimi ju profesoni dhe ligji që praktikoni janë të lidhur në mënyrë integrale. Shënim: ne i urrejmë spamet dhe e marrim privatësinë tuaj jashtëzakonisht seriozisht. Të lutem shiko. Politika E Privatësisë për të kuptuar se si i përdorim dhe i mbrojmë të dhënat e tua).